Urkerdag 2015

Naam: Urkerdag
Waar: Urk
Wanneer: 23 mei 2015
Tijden: 15:00 – 16:00

Kidskorps op Urkerdag

Het Kidskorps zal in de middag een optreden verzorgen op de haven van Urk. Dit optreden is een onderdeel van een optocht door de oude straten van Urk en de haven. Kom gezellig kijken zaterdag 23 mei om 15:00 uur.

Wat is er verder te doen?

urkerdag

Urker vlag
De commissie rekent erop dat de bevolking de Urker vlag massaal zal uitsteken en de waslijnen zal spannen.

Markt
’s Morgens is de markt op het haventerrein van acht uur tot twee uur.

Showband Urk
De allerkleinsten van Showband Urk geven rond de klok van 15:00 uur een optreden op en rond de haven.

Spekbakkenrace
Op het IJsselmeer vindt tussen tien en één uur voor de zesde keer een spekbakkenrace plaats. De spekbakken liggen afgemeerd in de Westhaven bij het strand. Om ongeveer tien uur vertrekken ze uit de haven en het startsein wordt om half elf gegeven. Het spekbakken gebeuren vindt plaats op de Westhaven.

Rondvaart
Vanaf elf uur vaart De Zuiderzee om het uur een rondje IJsselmeer, waarbij Auke de zalmroker aanwezig is.

Westhaven
Om tien uur worden de nieuwe plankieren geopend door wethouder Ben Visser, vergezeld door tal van historische activiteiten zoals het stoken van een taanketel, waar fuiken in worden laten zakken, zeilreparaties, netten boeten en meer ambachtelijke werkzaamheden. De historische schepen die in de haven liggen mogen bewonderd worden, er draaien oude scheepsmotoren.

Kinderkoor
Het Kinderkoor Klein maar Dapper, waarvan de kinderen in Urker klederdracht optreden, verzorgt een uitvoering in het Kerkje aan de Zee. De kerk is open vanaf half elf en het optreden begint om elf uur.

Piratenkoor
Piratenkoor ‘De Zuiderzeezangers’ zorgde de afgelopen jaren steeds voor een varende muzikale verrassing en laat ook dit jaar van zich horen in de haven. Tussen tien en twaalf uur hebben havenbezoekers zomaar kans dat ze plotseling verrast worden met een optreden.

Niverplast/VuurtorenRace
Vereniging Roeiploeg Urk – Moby Dick organiseert de Niverplast/VuurtorenRace, waarin dertien sloepen tegen elkaar strijden. Eén van de drie Urker sloepen is gevuld met oud-roeiers van de vereniging. De eerste start is om half een bij het havenkantoor. De vereniging staat tevens de hele dag met een tent op de haven.

Leuster
Leuster is natuurlijk ook van de partij en staat dit jaar op het pleintje bij Piet Brouwer. Ze geven twee optredens, de eerste om twaalf uur, de tweede om drie uur ’s middags, met als extra een Urker stoelendans!

Vuurtoren
De Urker vuurtoren is te bezichtigen en te beklimmen, wel betalen bezoekers entree. Zonder begeleiding hebben kinderen geen toegang.

Urker botter
Stichting Urker Botter draagt bij aan het behoud van de Urker cultuur en geschiedenis en laat op Urkerdag iedereen genieten van alles wat zij in huis hebben, locatie: rondom de werf van Koffeman bij de Staversehoogte.

Ongerkoemen commissie Urkerdag
De commissie Urkerdag bezet de Botterschuur naast de werf van Koffeman. Uniek, want de Botterschuur is geopend. Afgelopen jaar is hard gewerkt om alles klaar te krijgen en de stichting is enorm trots op het resultaat. Iedereen is dus hartelijk welkom om de schuur te komen bewonderen. Als vanouds zijn hier allerlei Urker lekkernijen te proeven en te koop, zoals diverse Urker gerechten zoals koolmoes, dikkoek met saus en grauwe erwten en uiteraard een bakje pruttelkoffie. Iedereen is er van harte welkom!

Botermarkt
Op de Botermarkt bij Geert Weerstand belooft het heel gezellig te worden! Kunstenaars zijn live aan het werk en bezoekers kunnen genieten van antieke spullen en oude ambachten. Andries Hoekstra staat op het plein voor de Bethelkerk en laat daar zijn schilderkunst en etskunst zien.

Stap aan boord!
De Urkerboot ‘De Zuiderzee’ meert om ongeveer kwart voor drie af voor het plein bij De Boet, waar Urker meisjes van boord stappen om de ‘Pienster’ op Urk door te brengen. Meisjes en jonge vrouwen die in klederdracht lopen krijgen overdag vrijkaartjes om een stukje mee te varen. Zij kunnen vanaf twee uur opstappen en de meisjes nabootsen die vroeger uit dienen gingen aan de walle en met de Pinksteren op Urk aankwamen met de boot.

Valerius
Een deel van Brassband Valerius speelt met een groepje leden op verschillende locaties in het dorp, tussen half tien ’s morgens en half één.

Nog veel meer…
Vanaf ’s morgens een uur of elf tot ongeveer vijf uur, heerst er op diverse locaties in het oude dorp en op de haven een bedrijvig en gezellig Urker sfeertje. Oude gebruiken en gewoonten herleven, de waslijnen zijn gespannen, kleren in de wastobbe, spinnen, touw-, klompen- en mandenmaken, hoeden maken en kinderspelletjes. Maar ook de visserij wordt in al zijn facetten volop getoond. En wie goed zoekt en zijn neus gebruikt kan links en rechts genieten van Urker lekkernijen als dikkoek, gebakken en gerookte vis, grauwe erwten, koolmoes en skommeldrok.

Meer over Urkerdag op Facebook!

We zouden het enorm waarderen als je dit bericht zou willen delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *